Läxhuset - ett färdigt koncept i väntan på att få presenteras

OM DRYGT 2 VECKOR delar VRE för första gången ut priset Årets Vikarie. Nomineringsarbetet är i slutfasen och på måndag den 24/11 blir det officiellt på www.vre.se vilka de nominerade vikarierna är. Efter det kommer vi i juryn påbörja arbetet med att utse årets finalist.
Priset kom till för att lyfta och driva debatten om kvalitativa vikarier och hur viktigt deras arbete är i mötet med barn och unga. Sist men inte minst för att vikarieyrket i sig både är roligt, svårt och lärorikt och därför värt att lyfta. 
Många av våra vikarier är unga akademiker, högskolestuderande, drömmande och kloka människor som är på väg någonstans och med en stark framtidsvision. I den processen är arbetet som Vikarie, Pluggmentor eller Läxhjälpare till stor hjälp för att stärka självkänslan, empatin, sin flexibilitet, förmågan att improvisera, ledarskapsådran och få möjlighet till att växa i mötet med många, intressanta och olika, små som stora människor.
Vi på VRE har en nogrann urvalsprocess och utbildar alla vikarier innan de åker ut på uppdrag. Camilla Bertilsson, utbildningsansvarig hos oss, leder vikarieutbildningen och fortbildningen på VRE. Bland annat guidar hon de blivande vikarierna i ämnen som pedagogik, FN:s barnkonvention och ledarskap . För mer information och agenda kring handledningsträffar, fortbildningar och föreläsningar gå in på hemsidan www.vrg.se/templates/pages/edStandardPage____895.aspx

I gårdagens SVD (20/11-08) var det en mycket intressant artikel "S utlovar gratis läxhjälp till alla" där Läxhuset nämns, www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2070925.svd Jag är glad att debatten kring läxhjälp lyfts och stolt att VRE får ta del i den. 
Min förhoppning är att VRE:s Läxhus kan fortsätta inspirera, vara delaktig i debatten och en hjälp till att faktiskt komma närmare en bra lösning som fungerar i praktiken och inte bara i teorin eller avstannar som populistiska argument .
 Varför belasta skolor med att driva Läxhjälp efter skoltid? Då ett opolitiskt utbildnings - , bemannings - och rekryteringsföretag som VRE, både har erfarenheten, resurserna, och kapaciteten att genomföra och erbjuda skolor vårt färdiga koncept? Låt skolorna fokusera på att utveckla sitt viktiga arbete under skoltiden! Hur mycket kan vi begära av dagens skolor?

 Läxor har alltid gjorts efter skoltid och det är inte alltid föräldern är det bästa bollplanket. Men inte heller lärarna man är elev hos och som arbetar på skolan. På Läxhuset märker vi att ungdomarnas motivation och självkänsla stärks när de möter Läxhusets unga vuxna läxhjälpare och estetiska pedagoger, personer som inte är en del av deras vardag i skolan eller i hemmet. Detta skapar en öppen, organiserad, konfliktfri och prestigelös miljö att arbeta och växa i.
 Vi på VRE kan med stadens hjälp och samtycke presentera olika paketlösningar mot skolor. Vad väntar vi på när vi vet att behovet är stort och många behöver hjälp?
Läs mer på vår hemsida www.vrg.se/templates/pages/edStandardPage____803.aspx och hör gärna av er!


Trevlig helg!
Charlotte
[email protected]
www.vre.se


Kommentarer
Postat av: J

Trygghet, oändlig kärlek och lärande är a och o i våra barns vardag. Idag har vi föräldrar inte alltid tid att ge våra barn allt detta varje dag, trots att vi så gärna vill. Tycker därför att Läxhuset är ett fantastiskt initiativ att stötta våra barns lärande och att de samtidigt får komma till en trygg och kreativ miljö.

2008-11-24 @ 09:52:48
Postat av: Lisen

Läxhuset är ett bra initiativ o komplement till att läsa läxor hemma. Något som stressade karriärs föräldrar knappast hinner stötta varje dag. Dock tycker jag att det är vikitgt att detta inte för bort skolan helt från föräldrarna, annars har ju ingen i hemmet riktig koll på vad som verkligen görs i skolan.



I England har vi en läxbok där föräldrarna ska signera varje gång barnen har en läxa. enkelt sätt att hålla kollen på att både läxor är gjorda o vad de gör i skolan.

2008-11-25 @ 14:46:59
Postat av: Läxhjälp i sverige

Känner du till företag som erbjuder läxhjälp i Sverige?



Tipsa gärna http://hometutoringsweden.com

2010-01-03 @ 13:31:05
URL: http://hometutoringsweden.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0