Läxhjälp på Läxhuset - en lärande gemenskap

Den 20/1 2009 öppnar Läxhuset sina portar för högtadieungdomar i Stockholm igen. Det är redan många som anmält sig till Läxhusets andra termin och är redo för att börja. Debatten kring läxhjälp i skolan eller privat efter skoltid pågår fortfarande och är både ett hett och kärt ämne. Vilket är bra! Men faktum kvarstår att samtidigt som det diskuteras och debatteras finns det ett stort behov av hjälp! Ansvaret att ge våra barn och unga det bästa stödet ligger hos oss vuxna och vi privata aktörer behövs faktiskt. Dels för att mätta ett behov som är stort . Dels för att bidra till att frågan lyfts och att ansvariga personer ser oss som en tillgång eller eventuell samarbetspartner, ett stöd eller inspiration! Dels för att vi som utbildnings- och bemmaningsföretag kan  erbjuda människor ett berikande arbete och fortbildning i en tid av nedskärningar, varsel och arbetslöshet.

Det finns de som tycker att läxor ska göras i skolan, läxor ska göras i hemmet eller läxor kan göras med hjälp av studerande som "kan få en liten slant" men det bör inte drivas av privata organisationer, det får absolut inte vara vinstdrivande. 
 I mina öron klingar det illa. Varför ska man inte få betalt för ett arbete som utförs?
Sedan när arbetade alla helt plötsligt gratis? Jag undrar om de som förespråkar att läxhjälp bara ska drivas av ideella organisationer själva arbetar utan lön eller för "en liten slant"?(med all respekt för ideella organisationer som gör en fantastisk insatts). Eller anser de att deras arbete är viktigare än det arbete våra utbildade vikarier gör dagligen?

Jantelagen ligger som ett lock över vår egen utveckling som kunskapssamhälle! Hopplöst tråkigt och grått som en grå januaridag när solen aldrig kommer fram. Det finns plats för  alla på olika sätt. Behoven är inte stöpta i en och samma form. Låt oss se på målet och hur vi bäst kan nå dit och sluta prata om privat eller inte privat. Utan dyka ned i innehållet istället! Vad är det som erbjuds? Vad är värderingen och målet? På Läxhuset är det lusten som bejakas. Det ska vara lustfyllt att läsa läxor. Vi vill att eleverna ska hitta sin motivation i en social organiserad bra miljö och ha möjlighet till att välja ett estetiskt tillval som musik eller bild. Det är ett levande hus med läxhjälpare till elevernas förfogande. Vårt mål för eleven på Läxhuset är att på ett proffesionellt och pedagogiskt sätt bidra till att elevens idividuella mål nås. Det kan vara allt mellan att klara provet, hitta motivationen, förstå, hitta sin studieteknik och ro, få läxorna gjorda, få läxor gjorda utan tråkig attityd etc. listan kan göras lång. Men vårt mål är också att ge dessa unga en möjlighet att i framtiden inta en given plats i vårt globala samhälle, vara ett stöd till familjen och skolan.

VRE Education är ett utbildningsföretag. Vi har 400 vikarier som arbetar som vikarier i Stockholms skolor. Vi är seriösa och vi bidrar till att unga akademiker eller männsikor som står mellan olika val, har ett arbete.Vi anser att deras arbete som vikarie, läxhjälpare eller pluggmentor är viktigt och en oerhört bra erfarenhet och värt en lön! VRE utbildar alla  vikarier till att utbilda andra, vilket bidrar till vidareutveckling i båda leden!

Jag är stolt över vad Läxhusets läxhjälpare har bidragit med under hösten 20008.

Läs vår utvärdering: http://www.vrg.se/templates/pages/edStandardPage____1001.aspx angående Läxhuset.
Gå även in på http://www.vrg.se/templates/pages/edStandardPage____910.aspx och läs om terminens handledande lärare och färgstarka estetpedagoger.
Sist men inte minst varmt välkomna till en ny termin på Läxhuset!
För information, anmälningsblanketter, tider kring Läxhuset: www.vre.se


Hälsningar
Charlotte



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0